maanantai 2. toukokuuta 2016

Chuck Norris ja Wappu

Perjantaina lämpöinen auringonpaiste palasi sateisen päivän jälkeen. Aamusali venähti keskipäivälle ja sitten ongelmaksi muodostui iänikuinen "mitä tänään syötäisiin?". Vegeruoasta oltiin miehen kanssa puhuttu, joten päätin tehdä kuskussalaattia ja kyhätä kylkeen DM:stä (Drogerie Markt on maailman parhaita kauppoja, miksi näitä ei ole Suomessa?) ostetusta pakkauksesta falafelit. Lisää vain vesi -tyyppisellä taikinalla falafelit onnistuivat hienosti tällaiselta sähläävältä ruoanlaittajaltakin. Pakattiin ruoat ja viini reppuihin ja otettiin suunnaksi Medická záhrada -puisto. Muitakin porukoita oli tullut puistoon nautiskelemaan viikonlopun alkamisesta. Otettiin varaslähtö vappuun (viikkoja sitten vappunsa aloittaneet voitte vapaasti nauraa tälle) tällä piknikillä.


Lauantaina lähdettiin tutkimaan meille ihan uutta Devínska Nová Ves kaupunginosaa ja etsimään siellä sijaitsevaa Morava joen ja Itävallan rajan ylittävää pyöräilysiltaa. Silta on nimeltään Cyklomost slobody (Fahrradbrücke der Freiheit) eli vapauden pyöräilysilta. Tosin, silta on täällä tunnettu myös nimellä Most Chucka Norrisa eli Chuck Norrisin silta. Miksi? Vuonna 2012 Bratislava ilmoitti julkisen mielipidekyselyn sillan nimestä, sillä he halusivat antaa julkiselle sillalle ihmisten julkisesti hyväksymän nimen. Parin viikon jälkeen nimi Chuck Norris osoittautui voittajanimeksi. Itävaltalaisille nimi ei tosin kelvannut heidän ehdottaessaan nimeä Maria Theresa (tylsimykset!). Lopulta molemmille osapuolille sopiva vapauden silta valittiin viralliseksi nimeksi, mutta Chuck Norris on jäänyt elämään. Tämä kertonee hyvänä tarinana slovakkien huumorintajusta.


Pyöräilyreitit täällä ovat aivan huippuluokkaa. Me päädyimme kävelemään sillan yli toiselle puolelle ihastelemaan aavaa peltomaisemaa. Pienen matkan päässä olisi ollut Schloßhofin palatsi, jossa ehkä ensi kerralla voisi käväistä jos vaikka olisi pyörät alla. Palattiin takaisin Slovakian puolelle, jossa jengi grillasi pihalla ihanan iloisissa tunnelmissa. Ostettiin kioskista radler ja vinea (rypälelimppari) ja todettiin, että molemmat maistuu aikalailla simalta. Klara vappen! Iltapäivällä olikin sitten aika metsästää munkkeja kaupasta. Kaikenlaisia donitseja näillä on, mutta ei sellaista sokeroitua munkkia, mitä oltaisiin kaivattu. Ostettiin korvikkeiksi paikallismunkit, joiden sisältä paljastui aprikoosi/persikkatäyte. Mielenkiintoista. Miten olisi ollut vaikka ihan mansikka? Noh, ei ollut sentään luumutäytteisiä, mikä oli miehen ykkösveikkaus.


Aurinkoinen sää houkutteli meidät vielä linnan pihan kautta Tonavan rantaan ravintolalaivalle nautiskelemaan ilmasta ja hyvistä juomista. Samalla saatiin aikamoista seurattavaa kun brittiläinen polttariporukka pyyhälsi paikalle ja pisti menon eläimelliseksi. Luultavasi naimisiin menevä oli puettu metsästäjäksi. Jossakin kohtaa he poistuivat paikalta, mutta tulivat pian takaisin, jolloin päivänsankari oli selvästi kasteltu jossakin ja hänellä oli päällään vain alushousut. Lisäksi hän oli yltäpäältä kermavaahdossa ja strösseleissä. Tarjosi muun muassa ilmaisia haleja tarjoilijoille. Tämä seurue ei ollut ainoa, jolla oli hyvä meno päällä. Läheisessä pöydässä porukka tilasi tequilat ja tietenkin yhden ylimääräisen joka juotettiin tarjoilijalle (sääntösuomalaisen aivo-ohjelmisto alkaisi tässä kohtaa huutaa sääntörikkomusvaroitusta). Täällä on joka viikonloppu tavattavissa useita brittejä aikamoisessa humalatilassa ja polttariseurueet ovat aika yleisiä. Tänne pääsee halvoilla lennoilla ja täältä saa halpoja juomia eli täysosuma tällaisille seurueille.


Sunnuntaiksi sovittiin brasilialaisten ystävien kanssa vappupiknik metsäpuistoon. Jee, päästäisiin ekaa kertaa grillaamaan! Aamulla käytiin vetämässä Team Orange jalka- ja käsitreeni, jotta olisi varmasti nälkä. Tuli testattua taas uusia liikkeitäkin treenikaverin avustuksella. Ďakujem veľmi pekné! Kun saavuttiin piknikmestoille, parkkipaikan läheisellä puistoalueella oli käynnissä perhetapahtuma, josta bongattiin erilaisia haukkoja ja pöllöjä nököttämässä keskellä nurmikkoa. Aidatun alueen keskellä käveli mies, joka piteli kädessään kotkaa. Pakko oli mennä lähemmäs ihmettelemään. Ihan suunnittelematta ja aikamoisena yllätyksenä päivään päädyttiin sitten pitelemään kotkaa omalla kädellä. Hirmuisen iso lintu, jolla oli tosi ilkeä katse. Onneksi oli aurinkolasit päässä, sillä hieman pelotti, että se haluaa nokkia silmät irti päästä. Oli aika huikea kokemus, vaikkakin hieman kirpaisee katsella lintuja kytkettynä lyhyillä ketjuilla kiinni. Hieman sai taas ihmetellä, mitä oli juuri tapahtunut. Piti mennä piknikille, mutta yhtäkkiä olin keskellä lastentapahtumaa pitelemässä kolmen kilon kotkaa kädessä. Only in Slovakia.


Löydettiin oma pöytä ja grillausmestat puistosta, joskin kreikkalaiset olivat jo varanneet ison grillin itselleen. Meillä oli mukana vain yksi kertakäyttögrilli, jolla selkeästi hävittiin grillimaisterikisa. Grillaaminen kertakäyttögrillillä onnistui silti hyvin ja nautittiin ihan huikeasta vappupiknikistä. Tietenkin juoden skumppaa ja tehden siitä mitä herkullisemmat mimosat. Tarjolla oli perinteistä perunasalaattia ja erilaisia nakkeja, lihaa, grillattua juustoa, täytettyjä minisämpylöitä, itsetehtyä hummusta ja jälkkäriksi hedelmiä, marjoja ja grillattuja vaahtokarkkeja! MUMS. Hyvä yllätys oli vanhojen autojen kokoontumisajot, jotka sattuivat kulkemaan puiston läpi. Nähtiin tosi hienoja vanhoja autoja, joista parhaat olivat vanhat poliisiautot ja Tatra-auto. Kuorma-autot ovat täällä hyvin usein Tatra -merkkisiä, mutta henkilöauto oli aikamoinen ilmestys. Vuonna 1934 suunniteltu Tatran T77 selkäevällä oli julkaistuaan aiheuttanut kohun. Ei kyllä mikään ihme, sillä se oli aikamoinen ilmestys hain evää muistuttavalla katon takaosallaan.



Paikallisvappu oli erittäin onnistunut! Vappupallon korvasi maakotka, löydettiin munkit ja "simat", nautittiin juomat ravintolalaivalla sekä ennen kaikkea järjestettiin vappupiknik. Um grande obrigado empresa poderosa de amigos! Kiitos ystäville mahtavasta seurasta!


2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos tästä mahtavasta blogista! Eilen, kun löysin tämän, piti lukea kaikki saman tien :) Kiinnostuin Slovakiasta, kun joskus viime vuoden lopulla näin telkkarista Marek Tapakin ohjaaman Tanec medzi ^crepinami - musiikki- ja tanssielokuvan. Uppo-outo, mutta kiinnostava kieli, upeat maisemat ja hieno musiikki. Suomesta katsoen Slovakia on vähän katveessa, harvoin tulee vastaan missään (en seuraa lätkää ;) Kaikkea virallista tietoa löytyi helposti ja sekin on tietysti kiinnostavaa, mutta vasta tästä blogista löytyi sitä mitä etsin; näkökulmaa jokapäiväiseen elämään ja omakohtaisia kokemuksia. Itse olen jo katsellut lentoja Bratislavan suuntaan sekä oopperan, baletin ja teatterin ohjelmistoja ja taidemuseoiden tarjontaa perillä. Yksin matkustaminen paikkaan, jonka kieltä ei osaa mietityttää vielä, mutta sun blogin ohjeista löytyy paljon käytännön neuvoja. Kaikkea hyvää sinne Bratislavaan!
    t. Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahoj! Vau, kiitos itsellesi mahtavasta palautteesta! Ihana kuulla, että omilla lörpöttelyillä on ollut jollekin vaikutusta! :) Tervetuloa Slovakiaan, kyllä täällä pärjää ilman kielitaitoakin, jos vain varautuu siihen, että varsinkin vanhemmat ihmiset eivät välttämättä puhu englantia, joskin saksaa osaavat ilmeisesti hyvin. Museoiden joka huoneessa istuvat mummelit on ehkä huvittavimpia, kun neuvovat eteenpäin slovakiksi. Nuorisosta suurin osa puhuu hyvää englantia ja turistipaikoissa kyllä luulisi löytyvän yhteinen sävel. Ihmiset ovat ystävällisiä ja ainakin ovat minua auttaneet tulkkaamaan kassajonoissa ja muissa tilanteissa jos on ollut kielimuuria havaittavissa. :)

      Valitettavasti teatterit taitavat olla paikalliskielellä ja tekstitys oopperassa on yleensä vain slovakiksi, mutta oopperassa ja baletissa tuo ei niin haittaakaan. Mielelläni jaan kokemuksiani lisääkin jos niille on tarvetta. Blogista ja myös Facebookista tavoittaa myös viesteillä jos tulee kysyttävää mieleen. Kiitos toivotuksista ja kivaa kevättä ja kesää (ilmeisesti) Suomeen! :)

      Poista