sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Slaavivaimona ruokakaupassa

Hei,
tule mukaani ruokakauppaan! Lähdetään ihmettelemään paikallisia herkkuja.

Ensimmäiseksi astutaan vegeosastolle, jossa on joskus ihanasti tuoreita kasviksia ja marjoja ja toisinaan kaikki loppu tai viimeisiään veteleviä harmaita kukkakaaleja. Tuurista kiinni siis. Yleensä löydämme parhaat vihannekset LIDListä tai ihan rehellisesti Itävallasta. Itse en voi sietää paprikaa ja pelkkä paprikan haju tekee minut huonovointiseksi. Asuminen Slovakiassa ei helpota paprikakammoista, sillä näillä on täällä vielä ihan oma valkoinen paprika eli biela paprika! (Oikeesti se on kyllä minusta vaalean vihreä?!) Tätä kun on ladottu koko rivi täyteen hevi-osastolle, kärsin. Syksyllä paikalliset omenat on hyviä ja muistuttavat melkein mummin omasta puusta tulevia omppuja. Avokadot ovat kalliimpia kuin Suomessa, koska niitä myydään usein kappalehintaan eurolla tai puolellatoista eurolla. Kalleimmissa high end kaupassa ne maksavat 3€ kappale. Woot? Ja mustikat, ne on sitten niitä feikkimustikoita (tunnetaan nimellä pensasmustikka), missä on valkoinen mauton sisälmys. Teitä on varoitettu.


Vihannekset saa myös söpöinä purkista! 

Sitten pääraaka-aineita hakemaan. Menisikö lihatiskille vai ihan hyllyltä hakemaan? Suomessa lause kuuluu päivän ateriaa suunnitellessa "kanaa vai jauhelihaa?" niin täällä pitäisi varmaan kysyä "kanan kaulaa, sydämiä, rintalastoja vaiko sittenkin kokonainen nyljetty kani?". Slovakit rakastavat yli kaiken porsaan lihaa. Sitä saa ihan kaikissa muodoissa, kuten saparoina, sorkkina, päinä ja sillai. Ihan kaikista lihoista täällä käytetään pretty much kaikki osat hyödyksi. Tätä kyllä arvostan, mutta tällaisena suomalaisena hienohelmana ei tulisi kuuloonkaan ostaa ja kokata niistä yhtään mitään. Ekat viikot yököttyneenä kääntelin niitä paketteja ja kyselin kokkimieheltäni, mitä niissä on sisällä. Kanan sydämiä, kanan kurkkuja, kanan jalkapaloja kynsillä ja naudan mahaa. Eikä tule kuuloonkaan, että mikään olisi valmismarinoitua. Kaikki kokkaus aloitetaan alusta asti. Haudutellaan ja niin päin pois. Paitsi, että jos ei osaa niin Tescosta saa jauhelihaa valmiiksi maustettuna ja lihapyöryköiksi pyöriteltyinä. Onneksi tofu maksaa vain n. 80 senttiä! (Slaavivaimon kaksi vuotta on kulunut pitkälti kasvisreseptejä kokeillessa.)

Kannoo.
Savukannoo.

Lihhoo. Possui.

Lihhoo. Makkaroita.
Tää on kätevä ku grillimakkaroissa on jo peksut valmiina.

Kalloo. Karpin päätä.

Toisena pääraaka-aineena voisi melkein pitää leipää. Sitähän ne paikalliset syö lounaaksikin. Leipää tai sämpylöitä dipattuna kalamajoneesiin. Kylkeen kalja tai radleri plus sipsipussi ja ainakin raksamiehen lounas on valmis. (Koulun vieressä on liikaa rakennustyömaita.) Usein astut leipäosastolla leipätaivaaseen. On makeita herkkuja, suolaisia erimakuisia sämpylöitä kaikilla erilaisilla siemenillä ja ilman siemeniä. Nämä ovat hyviä! Paistopisteleivissä on nykyään ruisneliöitä ja pusseista saa jopa Fínska chlieb eli "suomalaista" tummempaa paahtoleipää. Jee! Hapankorppujakin löydettiin kerran Lidlistä ja Itävallan Hoferista. Ja sitten on helpotusta niille, jotka ovat tulleet kauppaan jo liian nälkäisinä tai etsimään nopeaa ja helppoa lounasta: kaikki ne pasteijat, pitsapalat ja nakkipiilot. Ne on upeita, oikeasti, katsokaa vaikka! (Syökää ne nopeasti ajattelematta ravintosisältöä ja matka jatkuu.)


Selviytymisopas leipäosastolle:
chlieb = leipä, se sellainen normaali kokonainen leipä
rožok = pitkulan mallinen hiivataikinasämpylä
žemla = sämpylä
kaiserka = tyypillinen itävaltalainen rapsakka pyöreä sämpylä
bageta = patonki
pagáč = skonssi
tyčinky = kaikenlaiset tikut (leipätikut, suolatikut jne.)
slimák = etana (juustoetana ja valkosipulietana eli sellaset kiekurat)
sendvič = voileipä
buchty = pulla
štrúdľa = strudel
koláč = piirakka tai kakku

Hauskintahan on etsiä näitä itsepalvelukassan valikosta paikalliskielellä ja pikkukuvilla. Jep, vaikka järjestelmän vaihtaa enkuksi, mitkään vihannesten ja sämpylöiden nimet eivät vaihdu englanniksi. Ne oppii ensimmäisenä slovakiksi jos yhtään käy kaupassa.

Perussämpylät.

Makeampia herkkuja.

Tuo viimeinen naurattaa aina kaupassa, mutta en ole vielä uskaltanut maistaa.

Mitä siihen leivän päälle siis tulisi laittaa? Voileivät ovat ihan liian suomalainen juttu, täällä käytetään natierkaa eli levitteitä. Näitä on myös joka lähtöön. Löytyy isoista astioista juusto-ja lihatiskistä sekä valmispurnukoista. On munalevitettä, kikhernelevitettä, valkosipulia, lampaanjuustoa, ruohosipulia ja niin edelleen. Sulatejuustot pötköissä on myös kova juttu. Mainitsin myös sen kalamajoneesin. Treska on se mikä yhdistetään siihen 5 sentin rožok valkoiseen höttösämpylään. Löytyi sieltä hyllyltä muuan kalasalaattiakin. Vei ruokahalun ainakin pariksi päiväksi. No totta kai leivän päälle voi laittaa myös juustoa ja kinkkua. Näiden lisäksi on vielä kaikkia omasta mielestäni ällöttäviä pateita. Oikeastaan en halua edes tietää mitä niissä on, mutta niitä on kaupassa paljon. Suosituin levite tilata ravintolassa oluen kylkeen on oškvarky, mikä on paahdetusta tai fritatusta sian nahasta valmistettu levite. Mmm.



Juustot: Ou mai gaad, siis mitä nämä ovat? Juustoja leteillä, juustoja palleroina, juustoja kiekuroina, juustoa spagettina ja juustoja pääsiäispupun muodossa? Slovakit rakastavat juustojaan. Näiden juusto on sellaista haalean vaalean väristä ja meidän mielestä joskus hieman mautonta, joskin olen maistanut myös hyvin maukasta spagettijuustoa kerran töissä. Sitten on bryndza. Paikallinen erikoisuus, lampaanmaitojuusto. Tätä tarvitset kansallisruoan, Bryndzové Haluškyn, valmistamiseen. Maista myös oštiepok savujuustoa, jota voi paistaa pannulla tai tilata ravintolassa lounaaksi fritattuna ranskisten ja tartarkastikkeen kanssa. Juustoja löytyy myös pikkelöitynä purkista, paikallisten herkkua ja usein oluen seurassa nautittua. Kinkuissa saa Herkuleksen lihaa tai vaikka kinkkua, jossa on salamia sisällä. Makkaroita saa myös joka lähtöön, eikä tule kuuloonkaan, että olisi jauhomakkaraa. Jos haluatte tehdä omat makkarat niin sitten suolta ostoskärryyn. Aivan parasta, mitä ollaan löydetty kaupasta so far on ollut salamipötkö, jonka kylkiäisenä tuli 52% Tatra Tea -teelikööriä minipullollinen. Vau.

Juustoa kaikissa muodoissa.


Tää on kieltämättä ennennäkemätön.

Makkarasuolia ja salamia viinalla!

Maitoa myydään muutamia vaihtoehtoja tuoreena ja jostain syystä UHT -maitohylly on paljon laajempi. Toinen maitotuote, joka kuuluu joka ostosreissuun on smotana. Ensimmäisinä viikkoina oli "hauskaa" etsiä kermaviiliä tai ruokakermaa kun kaikessa lukee smotana. Jopa siinä kuohukermassa. Purkkeja ravistelemalla ja kokeilemalla sekä prosentit tsekkaamalla sieltä onneksi alkoi löytyä oikeat tuotteet. Smotana kyslá on ranskankermaa tai kermaviiliä lähin tuote. Smotana na varenie on ruokakermaa ja smotana na šľahanie on kuohukermaa. Viereiseltä hyllyltä löytää paikallisen nähtävyyden eli tatarská -hyllyn. Tuotetta on ainakin yhtä leveästi kuin majoneesiakin, paljon. Tatarskaa voi syödä ihan kaiken kanssa. Kylmähyllyistä löytyvät vaaleat leipäpötkylät ovat sitten paikallisten side dish knedľa eli knöödeli, usein englanninkielisissä ruokalistoissa dumpling. Näistä muuten saa tehtyä hyviä valkosipulileipiä.


Knedľa.

Kuivahyllyiltä löytää onneksi kiireisemmälle kokkaajalle jauhepusseista Bryndzové Haluškyn ainekset jos vain osaa päättää minkä brändin tuotteen valitsisi. Löydät saman ruoan myös valmismikroruoista ja pakkasestakin, ei hätää. Jälkiruoaksi suosittelisin lämpimästi parinkymmenen sentin pudingia. Näistä ei ainakaan vaihtoehdot lopu kesken! Ja tietenkin löydät leipähyllyn vierestä keksi- ja kakkuosaston, josta löytää aina mitä kauneimpia seasonally koristeltuja keksejä ja leivoksia. Joulukuun alkua viihdyttävät Mikuláš enkelin ja krampus -paholaisen kanssa sekä lumiukot, keväällä pääsiäislampaat pääsevät parrasvaloihin ja kesällä kissimirrit yrittävät houkutella herkuttelemaan. Janoisimmille sankareille suosittelen vielä loppuun kurkkaamaan viinapuolen alahyllyltä onko Familia -perhevodkapaukut kätevissä muovipurkeissa alennuksessa.





Säväyttävät leivokset!
Kuvaajan innostus heilautti otosta. Pahoittelut.

Eiköhän se kauppareissu ollut aikalailla siinä. Muutama hyllyväli jäi vielä koluamatta, mutta postaillaan lisää jos tulee hyviä ostoksia vastaan. Jos osa eväistä unohtui ostaa kaupasta niin ei hätää. Useimmilta bussiasemilta ja joiltakin pysäkeiltä löydät juustoautomaatin, jos vaikka juustokiekurat ja vuohenmaito pääsivät unohtumaan.


Kiitos:
Yeme
Tesco
Billa
Lidl
Kaufland


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti