perjantai 10. maaliskuuta 2017

Riisipallolounas

Tässä ollaan vuoden verran ehditty käydä useammilla lounailla, mies varmaan useammin työn ohella ja nykyään minäkin tuhlaamassa (pakollisiin) työetuuksiin kuuluvia lounareita. Toki kunhan koulusta valvontavuoroista riippuen ehtii poistua ulos syömään. Minulle tämä onni on suotu joka torstaisin. Peruslounas (paino sanalla perus) maksaa täällä yleensä jotakin 3,5€ ja 5€ väliltä. Ja koska Slovakialaiseen ateriaan kuuluu aina keitto, se tulee ilman muuta lounaan mukana joka kerta (paitsi ehkei pitsan kanssa). Mitään buffettejahan täällä ei siis suomen tapaan harrasteta. Muutamassa paikassa tosin myydään ruokaa kilohinnoilla, joten siellä saa rakentaa omanlaisen aterian. Muutoin naaman eteen lävähtää yleensä aimo annos rakkaudella valmistettua ruokaa, jossa ei olla säästelty makua antavia perusruoka-aineita kuten vaikka voita. Yleisin näky on ehdottomasti riisipallot. Näistä lisää vähän myöhemmin.

Frittikana caesar -salaatti a la Brick.
Ei ehkä siitä terveellisimmästä päästä, mutta hyvää tietty.

Miehen työpaikan lähettyvillä on kiinalainen ravintola ja pari slovakkimättöä tarjoavaa raflaa. Meillä on lähimpänä slovakkimättöä/pizzaa tarjoava ravintola, sushipaikka, jota en ole kyllä vielä testannut ja sitten Brick -ravintola, joka on ehkä hieman fiinimpi lounastelupaikaksi tai ainakin kalliimmasta päästä. Täällä näkee jonkin verran pukumiehiä ja sitten itse yrittää pujahdella avainnivaska kaulassa nurkkapöytään häpeämään vaatteet vesiväreissä ja lasten klähmässä, no ei vaan. Tiiliravintolassa lounas kustantaa 4,90€ (siis sieltä kalliimmasta päästä) ja tarjolla on myös Bizniz -menu 9,90€ (tää on jo superkallis lounas täällä). Päivän keiton lisäksi pääruoan saa valita yleensä muutamasta vaihtoehdosta. Slovakialaisen ruokalistan lukeminen sujuu jo aika hyvin, joskin on vielä aika monta paikallisannosta, jotka täytyy googlata.

Peruskeittoja.

Pinaattikeitto ja parsiskeitto.
Looks delicious, right? ;)

Keitto nro 1: perus kinkkilän sweet&sour setti
Keitto nro 2: Ruskea limakeitto eli linssikeitto perunoilla
Keitto nro 3: Valkosipulikeitto krutongeilla
Keitto nro 2 oli ulkonäöstä huolimatta hyvää, yllätyin!

Alkukeittona on yleensä jotakin liemimäistä, ei mitään Suomen makkarakeittoja. Yleensä liemessä lilluttelee muutamia juurespaloja, keittonuudeleita ja lihaa. Tai sitten tarjolla on tomaattikeittoa parmesanjuuston kanssa, pinaattikeittoa paikalliseen tapaan (ulkonäkö ei ole yleensä kovin houkutteleva), parsakaalikeittoa tai valkosipulikeittoa krutongeilla. Pääruoka on sitten jotakin slovakialaisten perusruokaa, kuten friteerattua juustoa, ranskalaisia ja tartar -kastiketta (hehheh), uppopaistettua kukkakaalia tai gulassisoossia. Yleisimmin listoilla on jotakin possusta. Kanan lisäksi nää syö aika paljon ankkaa tai kalkkunaa. Kerran tilasin pastasalaatin, jossa puolet oli pastaa ja puolet majoa, ihan vähän vegeä ja kannoo. Ei ollut salaatti terveellisemmästä päästä, voin kertoa. Risottoa voi joskus innostua tilaamaan, mutta sekin on täällä lähinnä sellaista kypsää (mahdollisesti pallotettua) riisimömmöä ja todennäköisesti herneillä. Ihan ei päästä italialaisen version tasolle, mutta ei se mitään.

Vas. yläkulma: Miehen syömä kanakastike haluśkyn eli mykyjen kanssa. Ok.
Vas. alakulma: KGB -pubin corn flakes -kanaa muussin kanssa, oli hyvee.
Oikealla: Tää on niin hyvää! Frittikukkis, tatarska omacka ja potut. Tätä lisää!
Miehen tämänpäiväinen lounas (ihanaa uhrautumista blogille):
Kirkas kasviskeitto ja Gulassi knöödeleillä, voilá! 

Omaksi suosikiksi on noussut Brickin friteeratut kukkakaalit, kotitekoisen tartar -soossin ja keitettyjen perunoiden kera. Mums. Käy herkkulounaasta aina silloin tällöin. Ja joskus vaan niitä keitettyjä perunoita tulee suomalaisena ikävä, sillä kuten jo vihjasin, voitte arvata mikä on yleinen lisuke. Se on riisi. Ja ne riisit on ihan aina lautasella puolikkaina palloina. Ilmeisesti slovakialaisen keittiön perusvälineistöön kuuluu jäätelökauha riisille? Näin käy sekä kiinalaisissa ravintoloissa kuin muuallakin. Siis onko näillä joku maanlaajuinen sopimus riisin esillepanossa? Mie en vaa tajjuu! Juomapolitiikka on myös mielenkiintoinen. Harva tilaa mitään ruokajuomaksi (koska hinta on tyyliin puolet lounaan hinnasta jos tilaa vissyä?!), eikä tarjoilijat usein edes kysy mitään ellet tajua itse tilata. Hanavettä varmaan toki saa monesta paikkaa ihan veloituksetta, mutta sitäkään ei aina näe monilla. Miten jengi pystyy vetämään näitä jättiannoksia juomatta mitään? Onko se neste sitten kaikki siinä liemikeitossa?

Todistusaineistoa.
They are real!

Näyttää vähän erilaiselta suomalaisen version kanssa?

Yhtenä päivänä juuri vauhkosin kollegoille ruokaympyrästä ja sen mukaisen safkan puuttumisesta meidän koulun lounasravintolassa, mutta tyyliin seuraavana päivänä ravintolan taululle oli lävähtänyt tämä (kuva ylhäällä). Salakuunteleeko joku minua kärpäsenä katossa?! Todennäköisesti jotkut sijoittajavanhemmat ovat taas päässeet valittamaan ruoasta, sillä listalle oli yhtäkkiä ilmestynyt superterveellistä ruokaa ja paljon kasviksia. Esim kasvispihvejä tai bulguria, onkohan moni slovakkilapsi edes koskaan kuullutkaan näistä ennen? Oppilaiden naamat eivät näyttäneet kovin tyytyväisiltä nämä safkat edessä. Tässä on siis taidonnäyte kuukausia aiemmin, jolloin listalla on hyvinkin slovakialaista granatíria, pasta- ja perunasössötystä. (Sama, jota maistoin jo ystäväni luona Nitrassa.) Suomessa tämä menisi ehkä lisukkeesta, mutta että tämä tarjoillaan pääruokana yhden suolakurkkupalan kanssa?! Huh, kuvitelkaa niitä väsyneitä oppilaita iltapäivällä tämän jälkeen...

Aika pähee koululounas, vai?

Ihan kaiken kruunaa joka perjantainen MAKEA LOUNAS, joka tarjoillaan oppilaille. Ilmeisesti kuuluu täkäläiseen kulttuuriin? Siihen kuuluu toki alkuun suolainen keitto, mutta itse pääruoka voi olla vaikkapa kermavaahdolla täytetty lettu tai donitsi. Siis mitä?! Huhhuh sitä järkytystä, minkä sain kun sain tietää tästä. Tiesin, että slovakeilla on tosi iso "sweet tooth", mutta että makea lounas? Osa vanhemmista ovatkin jo fiksuina tilanneet lapsilleen jotakin järkevää tilalle tai laittaneet perjantaille omat eväät mukaan. Ainiin siis kuvitelkaa uudelleen ne väsyneet ja levottomat lapset iltapäivällä tällaisen lounassetin jälkeen. Tällaisessa "ruoassa" ei ole yhtään ravintoarvoa, eikä mitään terveellistä. Ja tästä vielä vanhemmat maksavat? Kai tässä sitten mennään maassa maan tavalla, mutta syvästi järkyttyneenä.

Tämän päivän makea lounas.
J Ä R K Y T Y S !
"Ope mä oon syöny jo kolme pullaa!"

Pääosin lounaat täällä ovat hyviä, mutta suurimmaksi osaksi aika raskaita. Keittoa on täällä ainakin oppinut syömään. Joskus hieman kaipaisi slovakkimätön kylkeen jotakin raikasta ja kevyttä. Vaikka salaattia (ilman sitä majoneesisössötystä). Hyvällä omallatunnolla voi kuitenkin mennä ostamaan kaupasta höttösämpylöitä tai pullaa lounasevääksi, ilman että kukaan tuomitsee. Jes. Omat eväät rokkaavat kuitenkin kaikki riisipallot. Aikuiset täällä vetävät pääosin kylmää lounasta jos on kyse omista eväistä. Tosi moni ostaa halvimipia pieniä höttösämpylöitä (6 snt kappale) pussillisen ja dippaa niitä johonkin kalamajoneesiin tai muuhun sötkötykseen. On aika normaalia syödä leipää lounaaksi. Itselle se ei vaan tunnu riittävältä. Onni on kokkaava mies ja sitä myötä hyvät ruokasuunnitelmat ja eväät! Kiitos babes. (Niin ja kiitos kuvausavustuksesta tähän postaukseen, yay!)

Tervetuloa Slovakiaan syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti