maanantai 13. helmikuuta 2017

Rakkauden rasvaprosentti

Tammikuuhun on mahtunut jo muutama kulttuuripläjäys. Tammikuun alun mahtavat talvikelit innostivat meidät lähtemään autoilemaan kauemmas kaupungista ihastelemaan Unkarin rajan tuntumaan Tonavaa, jossa se levenee upeasti. Pakkaspäivään sattui ihana aurinkoinen ilma ja täysin sininen taivas. Kun kerran lähdettiin tähän suuntaan, oli vain luontevaa mennä samalla käymään Danubiana Meulensteen Art Museumissa, joka on rakennettu todella hienolle paikalle Tonavan penkan päälle. Danubiana on modernin taiteen museo, jossa riitti katseltavaa niin paikallisilta kuin ulkomaisiltakin nimiltä. Museon erityispiirre on sen tilat, jotka tuntuvat lähes kelluvan Tonavan päällä. Isot ikkunat ja syvennykset veden päällä tekevät jo maisemasta itsestään suuren ihailtavan taideteoksen. Museoon kuuluu myös ulkoalue, josta löytyy suurempia patsaita ja installaatioita.






Parasta oli ehkä Viktor Frešon Birth of the niemand -installaatio isopäisisine ukkeleineen ja tšekkiläisen Jiŕí Georg Dokoupilin saippuakuplataide. Kaikkein kiinnostavinta oli  katsella Kiro Urdinin Planetarium teosta ja varsinkin sen viereen liitettyä dokumenttielokuvaa (katsokaa täältä). Tää äijä oli raahannut parin vuoden ajan kangasta ympäri maailmaa Jeesus Kristuksen haudalta Jerusalemista aina Machu Picchulle asti. Todellinen monivuotinen taideprojekti ja sille täysin omistautunut taiteilija, huhhuh.

Viktor Fredo
Jiŕí Georg Dokoupil
Kiro Urdin - Planetarium

Jäinen Tonava oli myös niin jännä nähtävyys. Yleensä Tonava virtaa kovaa vauhtia ja nyt näky oli niin tyyni. Miehestä parasta oli nähdä vesilinnun laskeutuminen jäälle slaidaten. Olihan se kieltämättä hauskaa. Jotenkin tuli ensimmäisiä kertoja mieleen Suomen talvi ja sitä vastaava maisema ja kelit ylipäätään. Se tuntui jännältä.



Jossain tuli vastaan mainoksia Skandinaavisesta filmifestarista ympäri Slovakiaa ja kipaisin nettisivuille katsomaan ohjelmaa. Harmi, että vain Tsekeissä olisi ollut tarjolla Mielensäpahoittaja englanniksi The Grump (haha). Bratissa olisi ollut tarjolla Kaurismäen ohjaama Tyttökuningas eli Kráľovná Kristína, mutta elokuvassa puhutaan ilmeisesti useita kieliä ja tšekkitekstitys olisi jättänyt varmaan osan elokuvasta aika pimentoon. Onneksi ohjelmistosta löytyi myös toinen suomalainen elokuva, nimittäin Rakkauden rasvaprosentti. Body Fat Index of Love englanniksi ja paikalliskielellä Iba sex (?) =Vain seksiä (?). Tämä oli myös tekstitetty tšekiksi. Elokuva on vuodelta 2012 ja olin nähnyt sen aiemminkin, mutta kyllähän nyt oli pakko mennä katsomaan suomalaista elokuvaa suomeksi Slovakiassa kun sellainen mahdollisuus tarjoutui. Pyysin heti työkaveria mukaan leffaan meidän kanssa ja hän innostui tulemaan.


Kino Mladosť on pieni yhden salin elokuvateatteri erittäin keskeisellä sijainnilla vanhassa kaupungissa. Elokuvalippu Rakkauden rasvaprosenttiin maksoi 4,5€, ei huono. Vanhat mammat pyörittivät lippuluukkua ja lipuntarkistusta, joskin muutoin elokuvateatteri täyttyi suurimmaksi osaksi hipsterihköistä nuorista aikuisista. Jotenkin jännitti, että miten suomenkielinen leffa ja meidän huumori iskee jengiin, mutta juurikin tämä elokuva osoittautui mielestäni aika osuvaksi valinnaksi tällaiselle skandifestarille. Elokuvassa vilahteli aika hyvin suomalaista kulttuuria ja maisemaa. Leffa kuvasi ihanasti kesäistä Helsinkiä, siinä oli tietty ripaus saunahuumoria ja täten alastomia miesten takamuksia. Löytyi angry birsit, veneilyä ja mökkeilyä, Stadin hipsteriterassit, paritanssit ja mikä parasta: eukonkannon maailmanmestaruuskisat. Aikamoinen nauru raikasi kun äijät hiki otsassa kantoivat muijia pitkin esterataa ja ei voinut kuin miettiä, että kuinka moni slovakki edes aavistaa, että tällainen kisa on todella olemassa ja järjestetään joka vuosi? For foreign readers: Go to www.eukonkanto.fi and get to know one of our weirdest (and totally coolest) sports that we have in Finland.


Leffakokemus oli ihan huippu! Työkaverini tykkäsi leffasta tosi paljon. Itselle tuli tosi paljon ikävä erityisesti Suomen vihreää ja valoisaa kesää. Ihan todella ikävä. Elokuvan suomalaiset musiikit menivät myös suoraan ihon alle, pitääkin kuunnella enemmän esimerkiksi Anna Puuta. Leffasta ainakin nämä: Pieni ja hento ote, Riko minut ja Kaunis päivä, olkaa hyvä. Jos ette ole vielä nähneet kyseistä elokuvaa, suosittelen ehdottomasti!


Danubiana Meulensteen Art Museum
http://www.danubiana.sk
Vodné dielo, 851 10 Bratislava-Čunovo
Avoinna: ti-su 10-18
Liput: 10€ aikuinen, 5€ lapset ja opiskelijat, 20€ perhelippu
Kulku museolle: Bussilinja 90 ja kesäisin veneellä

Kino Mladosť
http://kinomladost.sk
Hviezdoslavovo nám. 17, Bratislava
+4212/5443 5003
biosba@stonline.sk


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti