sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Valoa (ja olutta) syksyyn

Bratislavankin syksy alkoi reilu kuukausi sitten kylmentyä ja pimentyä. Pimeys on toi kuitenkin syyskuun ja lokakuun aikana yllättävän hienoja taidetapahtumia kaupunkiin. Syyskuun lopulla kaupungin valaisi Festival Svetla eli Festival of lights. Ympäri kaupunkia oli asennettu erilaisia interaktiivisia valotaideteoksia. Satuttiin jälleen kerran Street food festivaleille sopivasti kauppahallin eteen ja illan pimetessä kauppahallin seinustaa alkoi koristaa videoshow. Jatkettiin matkaa tapahtuman ilmoittamaa reittiä pitkin ympäri kaupunkia. Parasta oli ehkä Alice in Wonderland niminen teos keskellä puistoa. Puiston laidalle oli myös pystytetty pieni pallohalli, jonka sisälle pääsi katsomaan palloon heijastettuja pienoiselokuvia tai animaatioita. Mahtava iltakävely jos ei muuta.








Jopa kahteen kirkkoon oli tehty valotaideteoksia.

Lokakuun alussa mieheni kalenteriin oli merkitty yksi tärkeä tapahtuma: Bratislavský Oktoberfest. Itse en ole päässyt koskaan sisälle oluen juontiin, mutta lupasin lähteä mukaan ihmettelemään. Tapahtuma ei ollut meillä ihan yhtä suuri kuin alkuperäinen Saksalainen versio, mutta mukaan mahtui kuitenkin mukava määrä paikallisia pienpanimoita, ruokakojuja ja musiikkiesityksiä. Tuttuun paikalliseen tapaan alueelle pääsivät kaikki vastasyntyneistä vaareihin ja karvakavereihin. Mukavaa perheen keskeistä ajanviettoa olutfestareilla. Ihan oikeasti. Viihdyttiin paikalla tunti jos toinenkin miehen maistellessa oluita. Minulle löytyi onneksi siideriä ja lempparijuomaani kuoharia. Proseccoa hanasta parilla eurolla, kelpaa! Päivän kohokohta oli kun löydettiin Jarkko Ruutu nimistä olutta. Kuulemma olut oli samanlainen "mess" kuin itse pelaajakin, haha.


Upea etiketti Bratin nähtävyyksistä.
Go Jarkko!

Illan tullen sattui mukavasti alkamaan White night eli Biela Noc tapahtuma, jossa oli taas esillä useita valotaideteoksia. Esimerkiksi vanha/uusi rautatiesilta oli valaistu upeasti kaikilla väreillä, UFO:sta tehtiin Majakka -niminen teos ja kotikadulla päästiin leikkimään vihreällä. Kaikki sopivasti kotimatkan varrella. Nice.






Nykyään UFO:ssa on asennettuna pysyvästi valot, jotka pimeänä valaisevat tornin ja siltaa eri väreillä kertoen huomisen sään. Sinisellä on luvassa sadetta, keltaisella aurinkoista jne. Aika coolia! Syksy muuttaa täälläkin muotoaan ja talvi alkaa tehdä tuloaan. 10.11. satoi ensimmäisen kerran lunta, joskin päivällä se oli jo sulaa räntää ja sitten sadetta. Erityisesti tsemppiä sinne pimeään koti-Suomeen! Ps. Hieman jäljessä tullaan, mutta yritän ryhdistäytyä päivittelyssä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti