maanantai 28. marraskuuta 2016

Slovakialaista ja suomalaista joulutunnelmaa

Bratislavan joulumarkkinat aukesivat perjantaina 18. marraskuuta. Lähdettiin paikalle ihmistungokseen ihmettelemään meininkiä ja maistelemaan punssia ja lämmintä viiniä. Näitä juomia täältä löytyykin sitten jokaiseen makuun. On kuninkaanpunssia, hedelmäpunssia, hunajaviiniä, mulled winea viinimarjoilla, metsämarjoilla, mansikoilla jne. Tässähän tämä joulun alus meneekin mukavasti kaikkea maistellessa. Muutoin kojut notkuivat juomaherkkujen lisäksi myös paikallisista mättöruoista, kuten makkarasta ja leipäsistä, jotka on täytetty possupihvillä ja höysteillä. Yök, sanoo slaavivaimo. Olin ehkä odottanut hieman enemmän käsityömarkkinoiden kaltaisia kojuja, joita löytyi laitamilta muutama. Lisäksi joulumarkkinoilla kaupustellaan hunajaa, säilöttyjä vihanneksia, öljyyn säilöttyjä juustoja ja älyttömän kokoisia koristeltuja pipareita. Yli kuukauden kestävät päivittäin avoinna olevat markkinat ovatkin lähinnä tapahtumapaikka erilaisille konserteille ja sinne mennään viettämään aikaa ystävien ja perheen kanssa. Lyhyessä ajassa mekin ollaan jo ehditty pari kertaa käväisemään keitetyllä viinillä.







Itävallassa asuva kaverimme sattui vinkkaamaan meille myös Suomalaisista joulumarkkinoista, jotka järjestettiin 20.11. Klosterneuburgissa, lähellä Wieniä. Itävallassa asuu suhteellisen paljon suomalaisia, joten miksipä ei pistää pystyyn joulumyyjäiset. Sieltä sai ostettua suomalaisia herkkuruokia kuten lohileipiä, karjalanpiirakoita, hernekeittoa ja lihapiirakoita. Juomapuolella oltiin panostettu glögiin, lonkeroon ja jopa Lapin kultaan. Me maistettiin tietenkin lihapiirakat nakilla, koska tiedettiin, että kaverimme oli ollut mukana leipomassa niitä. Glögin ja kahvin kaveriksi ostettiin tietenkin joulutortut ja kylkeen korvapuusti. Mums. Kyllä maistui hyvältä. Joulumarkkinoilla oli erilaista ohjelmaa, kuten yhteislauluja ja joulupukin vierailua.



Suomi <3



Lisäksi paikka notkui myyntipöydistä, joista parhaimmat olivat Marimekon tuotteita ja suomalaisia ruokia ja karkkeja myyvä koju. Onneksi meillä on käynyt suhteellisen paljon porukkaa vieraina ja ollaan tuotu omia jemmoja Suomesta niin jätettiin karkit muille ostettavaksi. Mukaan lähti kuitenkin Sinuhen ruisnappeja, joihin suunniteltiin jo ihanaa kylmäsavulohimössöä täytteiksi, yammyy! Marimekolta oli pakko ostaa Kuusikossa -kuosinen lautasliinapaketti. Tapahtuma oli tunnelmaltaan oikein mukava ja lämmin. Melkein kyllä harmittaa, ettei meillä täällä Slovakian puolella ole samanlaista yhteisöä suomalaisten kesken, joskin meitä ei täällä samaa määrää ole.

Kosterneuburg oli aika ihastuttava kylä.

Marimekkoa Slovakian väreissä.

Näillä eväillä ollaan korkattu ihana joulun tunnelma täälläkin, joskin vielä puuttuu pitkälti kylmyys ja sen tuoma lumen valkeus, jota tuskin täällä saavutetaan paria päivää lukuunottamatta koko talvena. (Noh, ei kylmyyttä ei ole kyllä ikävä...) Samalla viikolla joulumarkkinoiden kanssa käytiin myös korkkaamassa (never forget 2011 areenalla) eka KHL peli, HC Slovan vs. Helsingin Jokerit. Kyllä oli  hallissa tunnelmaa (vai tekikö sen vaan se katsomossa nautittu viini,  höpöhöpö) vaikka altavastaavina kannustettiinkin Jokereita. Onneksi muutama muukin suomalainen oli eksynyt peliä katsomaan, törmättiin heihin sopivasti tauolla olutjonossa. Kyllä olikin ollut ikävä jääkiekkoa, tätä lisää!


Jotkut pääs tällä kuvalla jopa screenille.

Loppuun täytyy hieman laittaa kevennykseksi huumoria slovakialaisten ties mistä joululeivoksista ja pipareista. Esimerkiksi näistä tummista lumiukoista. En ymmärrä miksi nää myy kaupassa laareittain näitä eurolla todella huonosti koristeltuja juttuja joka juhlapäivänä... Ja mihin tää piru liittyy marraskuussa?



Hyvää joulunodotusta kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti